Yrkesintroduktionsanställning riktade sig tidigare enbart till ungdomar mellan 15 och 25 år utan yrkeserfarenhet. Nyligen tecknades ett nytt avtal om yrkesintroduktionsanställning vilket gör att du som varit arbetslös i mer än ett år eller är nyanländ också kan anställas på yrkesintroduktion.

Du kan ha en Yrkesintroduktionsanställning mellan sex och tolv månader. Det erbjuder dig en möjlighet att upptäcka fastighetsbranschen och lära dig ett fastighetsyrke oavsett vilket program du gått på gymnasiet. Minst 25 procent av arbetstiden ska vara utbildning, och resten arbete. Du får därför 75 procent av lägstalönen på företaget.

Möt Linn Nordgren som har en yrkesintroduktionsanställning på Riksbyggen i Stockholm, och hennes handledare Viktor Wirhagen. I filmen träffar vi även Carina Eklöf, tidigare HR-specialist på Riksbyggen.

Hur får jag en yrkesintroduktionsanställning?

Du behöver inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen, men du behöver göra en enkel registrering innan du kan få en anställning. Arbetsförmedlingen ger följande tips om du uppfyller kraven för Yrkesintroduktionsanställning:

  • Hitta en arbetsgivare som vill anställa dig eller ta hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta en arbetsgivare. Det är viktigt att arbetsgivaren har ett centralt kollektivavtal för yrkesintroduktion för fastighetsbranschen.
  • Be arbetsgivaren skicka in en ansökan till Arbetsförmedlingen.
  • Kontakta Arbetsförmedlingen och registrera dig.

Mer information från Arbetsförmedlingen